Senaste inläggen

Av Josefine - 11 november 2012 23:56

Marängsuisse serveras med söt och salt tjinuskisås, älggräsglass och rostade hasselnötter från Klockargården


Kusinmys och firande av 70 år i livet tillbringades på Klockargården i Tällberg, Dalarna, här i helgen. En fyrarättersmiddag avslutades med.... glass. Javisst! Dock inte vilken glass som helst, utan någonting så spännande som en älggräsglass. Yes, ni läste rätt och den är trots betyget väl värd att testa. Som jag brukar säga "glass är gott" och skalan är den berömda gottometerskalan.


Smak: "Naturlig" smak. Känns mao ekologisk, smakar lite äng/gräs och som en ko luktar, fast positivt (hur det går ihop vet jag inte). Lagom söt och bassmaken är vanilj.

Konsistens: Lättsmält.

Utseende: Vit och lite prickig (är det gräs?).


Betyg: 2/+5

Av Josefine - 10 november 2012 09:23

 

Vanilj med lakritscrisp samt nödvändiga tillbehör


I Falun för att hälsa på favvokusinen Nina och hennes papps Rolf och åka till Tällberg för en SPA-övernattning, blev jag bjuden på glass. Pappa Rolf hade gått bananas på tillbehörssortimentet, vilket så klart mottogs med glädje och hurrarop. Vaniljglass är verkligen den perfekta basen för att sen kunna toucha upp med ex. kola, choklad och lakrits, som fanns så att det räckte och blev över.


Vi fikade över en SIA vanilj, som enligt oss alla är favoriten bland vaniljglass. Någon sa också något mindre snällt om GB:s vanilj.


Viktigt att tänka på: Vanilj är världens mest sålda glassmak och det finns en anledning till det. Nämligen att alla gillar vanilj.


Tips: Tillbehör i form av sylt (hallon, hjortron, jordgubbar, blåbär), chokladsås, kolasås, lakritscrisp. Vaniljglass kan du toppa med vad som helst för att få just DIN favvosmak. Perfekt!!


Smak: Vanilj, plain and simple! Inte mycket sockersmak, vilket är ett plus.

Konsistens: Mer krämig än medel. Håller bra i värmen/rumstemperatur utan att smälta och lätt att frysa om.

Utseende: Vitt med svarta små frön från vaniljstång.


Betyg: +4/+5

SIA
Av Josefine - 7 november 2012 13:30

  

Italiensk glass ÄR fantastisk. Har tidigare haft svårt för de typiskt italienska smakerna som exempelvis tiramisu, mascarpone och stracciatella. Men nu har jag ändrat mig, blivit vuxen och fått nya glassiga perspektiv. En kompis (och tillika granne - 2 km mellan husen klassas i Sthlm som "nästgårds!") kom över för nån vecka sen och föreslog att vi skulle laga/grädda pannkakor. HELT ok med mig! Hon hade med sig ett paket av Carte d`Ors Straccitella. Jag gillar choklad och det var det gott om. Verkligen en glass jag kommer äta igen. Och nu ska jag även ge de andra italienska smakerna chansen.



Tips: Chokladsåsen i glassen gör att det blir en perfekt pannkaksglass tillsammans med banan och grädde. Festa till det med lite nötter vett ja. Vääääldigt gott till ett lyxigt brunchbord på hemmaplan en söndag... eeeeeller middagsbordet en tisdag.


Smak: Vaniljglass med mycket chokladsås och biter av mörk- och mjölkchoklad. Mycket chokladsmak!

Konsistens: Blir lätt ganska mjuk eftersom det är mkt chokladsås, så man måste snabba sig om man inte vill ha simmig glass.

Utseende: Fin blandning med strimmor, sirlar och vågor av brun choklad i vit vanilj. Fint!


Betyg: +3/+5

Av Josefine - 5 november 2012 08:00

                            

Godisglass                          VS.           

    Kakglass

Phish food (Chokladglass proppad med sega marshmallows, kolasås och fiskar med chokladsmak.)

Helhet: 5 av 5, perfekt kombo av choklad OCH choklad och så kola och skumgodis på det! Smakexplosion.

Sötma: Perfektion av lagomhet.

Chokladighet: Inte för mycket, inte för lite, fyllig! Chokladnjutning.


Half baked (En galen blandning av choklad- och vaniljglass laddad med fudge brownies och bitar av chocolate chip-kakdeg)

Helhet: 5, Jättegod! Perfekt kombination av glass, kakor och god chokladsmak! Som att fylla ett kakfat med glass.

Sötma: Perfektion av lagomhet.

Chokladighet: Mums filibabba!


Och vinnaren är.....





PHISH FOOD!


       Helt enkelt... "more everything"! Allt-i-ett. Lördagsgodispåse i glassformat. Vem säger nej till det?!

Av Josefine - 3 november 2012 15:45

  

 

Det finns en strutglass som är outstanding! Den har liksom inga konkurrenter (än!) och det är GB:s daimglass. Egentligen gillar jag mörk choklad bättre än ljus mjölkchoklad för det är mer chokladsmak i mörk, men här får jag ge mig. Jag går runt och är konstant sugen på daimglass oavsett tillfälle eller tid på dygn. Daimglass är min craving no 1.


Tips: JaA! Strutglass är godare än byttglass. (Kan det bero på att våffla är godare än papp?! Nä orsak, man slipper den metalliska smaken av sked när strutglass ätes). Därför brukar jag ibland köpa våffelstrutar och göra mina egna. Rekommenderas!  Varför inte köpa daimglass på bytta, kula upp i våffla och smält nån god mjölkchoklad, doppa eller drippa över. Egengjord daimglass - mumma!


Filmkväll i Kärrtorp och jag var på jakt efter SIA:s Pepparkaksglass med tillhörande vitglögg - självklart! Varken ICA eller Coop hade sortimentet uppdaterat. Hallå! Det är ju november, snäpp upp! Så i brist på den offrade vi oss på daimglass. STACKARS oss!


Daimglass på bytta


Smak: Krämigt gräddig vaniljsmak med knäck och choklad.

Konsistens: Lättsmält. Mjuk med tuggmotstånd i daimkulor.

Utseende: Vit med bruna dots. Inbjudande enkelhet.


Betyg: 4/+5

Av Josefine - 3 november 2012 15:30

Plats nr 4 av 8

 


New York super fudge (Chokladglass sprängfylld med gigantiska bitar av vit och mörk choklad, valnötter, pekannötter och kakaopudrade mandlar)

Helhet: 4, gott med nötter och choklad, men kanske lite för mycket för någon anonym i panelen

Sötma: Vissa i panelen vill ha mer sötma

Chokladighet: Lite för mycket när man ska äta mycket glass


En hedervärd tredjeplats gick till...

 

Strawberry cheescake (Jordgubbscheesecake-glass fylld med massor av jordgubbar och ett virrvarr av krossade kakor)

Helhet: 5, Jättegod! Smakar verkligen cheescake och färska jordgubbar, mums!

Sötma: Lagom

Chokladighet: 0



Av Josefine - 2 november 2012 15:45

 

En panel på fem glasstörstande vänner provade Ben & Jerry-glassar en eftermiddag i juni. Vi var lite novisa vad gäller kriterieupplägget, som ni märker. En gemensam nämnare var choklad... oavsett om det återfanns i glassen eller ej skulle "chokladighet" bedömmas! Vi testade åtta glassbyttor och skippade middag efteråt... av förklarliga skäl!


  • Phish food
  • The Vermonster
  • New York Super Fudge
  • Coconutterly Fair
  • Dough-ble whammy
  • Strawberry cheesecake
  • Nordic Water Peace
  • Half Baked



   


Plats 8, Dough-ble Whammy (En kärna av chokladfudgesås omringad av chokladgräddglass & gräddglass med kakdegsbitar med chokladbitar.)

Helhet: 1, Köp inte!!! Panelen avråder starkt från denna glass. Spara era 60 kronor.

Sötma: För söt!

Chokladighet: Hade kunnat vara bra, men blev helfel. Snuvad på konfekten! Inte B&J-gott och lite känslan av "forgive and forget"!





     


Plats 7, Coconutterly Fair

Helhet: 2, Goda kolabitar, men slajmig konsistens. Vissa ger den en trea.

Sötma: Alldeles för söt!

Chokladighet: Nog lagom, men vi kan inte riktigt avgöra eftersom den är så himla söt!





     


Plats 6, The Vermonster (Gräddglass med lönnsirap från Vermont och karamelliserade pekannötter samt en kolaswirl.)

Helhet: 3, vanilj, sirap och pecannöt i amerikansk kombination. Passar bra på lill-lördag.

Sötma: Akta er för sirapen.

Chokladighet: 0





     


Plats 5, Nordic Water Peace (Sweet cream-glass smockad med chokladfudge, chokladkex och fredsmärken med chokladsmak.)

Helhet: 3, Lite intetsägande

Sötma: Lagom

Chokladighet: Lite för lite, vissa tycker mycket för lite medan andra är nöjda



Av Josefine - 1 november 2012 12:04

    

En av de bästa glassupplevelser jag haft var när jag blev bjuden på lakritsglass under en fotbollskväll för ca två år sedan. Vi festade till det på gottebordet rejält och denna glass var uppsnackad väääldigt mycket. Det finns ofta en stor risk att saker blir lite av en besvikelse och inte infriar förväntningarna. Den här glassen gör det! Dubbelt upp!


Vi var helt mållösa när vi åt. Vi pratade ingenting utan bara njöt. Helt förstummade. Jag gillar (älskar!) lakrits och glassen kanske inte faller alla i smaken om man inte gör det. MEN, om du gillar lakrits kommer du inte bli besviken. Trust me!


Viktigt att tänka på: Blanda inte ihop denna förpackning med den andra lakritsglassen från Lejonet och Björnen. Det ska vara lakristsbitar på byttan INTE ihopsnurrad lakritsrem.


Smak: En mixblandning av det hårda och mjuka i en lakritspuck från 80-talet.

Konsistens: Mjuuuuk och len.

Utseende: lakritsbrun. Ser inte så aptitligt ut egentligen, men om man vet vad som väntar...


Betyg: 5/+5

De senaste glassarna

Om bloggen


Läs mina tankar om glass och om bloggens syfte här...

Glasskategorier

Sök i bloggen

Kontakta mig

1 besvarad fråga

Arkiv

Länkar

RSS

Vad tycker du?

Omröstningar

Viken snabbmatkedja gör den godaste 10-kronorsglassen?
 Burger King
 McDonalds
 Max

Ovido - Quiz & Flashcards